Opbouw

De behuizing van een kogelpot bestaat uit een plaatstaal of massief staal met geïntegreerde kogelpan/schaal. Waarin een veelvoud van steunkogeltjes zijn ondergebracht. Omdat de steunkogeltjes zich in de kogelschaal rollend afwikkelen,kan de draagkogel zich in iedere gewenste richting met extreem weinig wrijvingsweerstand bewegen.

(veel kogelpottypes hebben een uitblaasopening en de onderzijde van de behuizing)

Materiaalsoorten

Behuizing, Kogelschaal en andere onderdelen zijn van staal. Behuizing is veelal verzinkt. Ook kan de behuizing en de draagkogel in roestvrijstaal worden uitgevoerd, type 304. De kogelschaal is veelal vervaardigd uit gehard staal evenals de steunkogeltjes. Voor transport van producten met een “kwetsbaar bodemvlak zijn kogelpotten met een kunststof draagkogel beschikbaar.

Belasting/Draagvermogen

Om het vereiste draagvermogen van een kogelpot te bepalen dient het gewicht van het te transporteren product allereerst te worden gedeeld door het getal 3. De uitkomst is de maximale dynamische belasting van een kogelpot bij normaal “rollend” gebruik.

Van groot belang is voorts de aard van het bodemvlak van het product, waarbij uiteraard rekening moet worden gehouden met de manier waarop de producten op de kogeltafel worden geplaatst. Bij ruw bedrijf dient een veiligheidsfactor te worden gehanteerd die op kan lopen tot het getal 5.

Kogelafstand/Steek

De onderlinge kogelafstand ( kogelsteek) wordt bepaald door de kleinste bodemafmeting van het product te delen door 3,5. Daardoor is zeker gesteld, dat het product tenminste wordt gedragen door 3 kogels in de lengte-, en breedte richting van het product ( x en Y – as ).

Transportsnelheid

Afhankelijk van het kogeltype adviseren wij een maximale snelheid van 1-2 m/s. kortstondig is een dubbele snelheid toegestaan.

Temperatuur

Kogelpotten met stalen kogel kunnen zonder bezwaar ingezet worden bij een omgevingstemperatuur van – 30 tot + 100 graden Celsius. ( vanaf 50 graden Celsius dienen kogelpotten zonder viltring te worden ingezet. Bij toepassingen van kogelpotten met een kunststof draagkogel bedraagt de maximum toelaatbare temperatuur 30 graden Celsius.

Smering

Kogelpotten worden normaliter in de fabriek standaard voorzien van een smeermiddel en een in olie gedrenkte viltring die de stof/vuilafzetting in de kogelpot reduceert. (via de draagkogel kan –afhankelijk  van de toepassing – achteraf gesmeerd worden. Geadviseerd wordt :  Plus 6 Multispray.)

Losse kogelpotten bestellen?